Beoordeling 9.1 gebaseerd op 260 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Vragen? Bel: 077 308 1350 of mail: info@cmsenergy.nl

17 July 2019

Nieuwe technische eisen aan zonnepanelen en omvormers

Slide 1

De zonne-energiesector in Nederland en België heeft te maken met nieuwe Europese landelijke eisen voor zonnepanelen en omvormers. Vanaf 27 april 2019 dienen de systemen te voldoen aan de RfG (Europese verordening Requirements for Generators).

 

Strengere technische eisen
Krijg je een nieuw zonnepanelensysteem, wordt de omvormer vervangen door een zwaarder type of wijzigt het vermogen van de installatie door bijvoorbeeld een uitbreiding van het systeem? Hou er dan rekening mee dat deze wijzigingen voldoen aan de technische eisen. Voldoet het systeem niet aan de gewenste eisen, dan mag men in Nederland en België geen zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De strengere technische eisen moeten zorgen voor uniformiteit in onder meer leveringszekerheid, netveiligheid en het faciliteren van de energietransitie.

 

Nog geen certificeringssysteem beschikbaar
Om te kunnen controleren of de systemen voldoen aan de strengere technische eisen, dient er een certificeringssysteem komen. Die is er momenteel nog niet. Netbeheerders zijn nog in overleg met toezichthouders ACM over hoe hiermee om te gaan. Voor de eindgebruiker met zonnepanelen verandert er niets, totdat er meer duidelijkheid is.

Terug naar overzicht