Beoordeling 9 gebaseerd op 246 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Vragen? Bel: 077 308 1350 of mail: info@cmsenergy.nl

14 July 2016

Onzichtbare schade zonnepanelen door hagel

Slide 1

Grote onzichtbare schade aan zonnepanelen door uitzonderlijke hagelbui van 23 juni

De hagelbuien die in de avond van 23 juni over het noorden van Limburg en oosten van Brabant trokken hebben veel meer schade aan zonnepanelen aangericht dan met het blote oog is te zien.

 

Hagelbui

Zonnepanelen die in Nederland worden toegepast hebben een ontwerp / type certificering volgens de internationale norm IEC 61215. De ‘hail impact test’ van IEC 61215 werkt met balletjes van 25mm doorsnede (7,5 gram) die met een snelheid van 23 m/s op het paneel worden geschoten.

De hagelstenen die in de bui van 23 juni vielen waren op plaatsen groter dan 50 mm. Een steen van 50 mm heeft ± 20 x zo veel kinetische energie (inslagkracht) door de grotere massa en snelheid van de steen. Zonnepanelen zijn niet ontworpen om inslagen van dergelijke stenen te doorstaan.

 

Schade aan de zonnepanelen

Door deze hagel zijn er zonnepanelen die zichtbare schade hebben opgelopen (glasbreuk). Ook bij zonnepanelen die geen zichtbare schade vertonen kunnen cellen kapot zijn gegaan door de inslag van hagelstenen. De schade is visueel niet zichtbaar maar zal wel zorgen voor opbrengstverlies en de vorming van zogenaamde “hot spots”, waardoor de panelen op termijn helemaal defect kunnen raken. Deze effecten treden niet meteen op maar pas na weken, maanden tot zelfs 2 jaar later. Is de schade dan nog te herleiden naar de hagelbui?

Meer info? Neem contact met ons op

Terug naar overzicht