De noodzaak van slim energiebeheer in Nederland

Nederland staat voor een groeiende uitdaging op het gebied van energiebeheer. Er wordt op zonnige en winderige dagen té veel stroom geleverd aan het publieke netwerk (met negatieve stroomprijzen als gevolg) terwijl er aan de andere kant vaak geen aansluitingen geleverd kunnen worden voor nieuwe projecten of organisaties met een groot stroomverbruik. In de afgelopen jaren zijn negatieve stroomprijzen en netcongestie in rap tempo toegenomen, met aanzienlijke gevolgen voor bedrijven en zonne-energie installaties in het hele land.

Netcongestie: een overbelast netwerk

De cijfers liegen er niet om. In 2023 waren er meer dan 300 uren waarin het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet geld kostte in plaats van opleverde. Deze trend zet zich voort, met prognoses voor nog meer uren met negatieve stroomprijzen in 2024. Daarnaast worden de dalen steeds dieper, wat resulteert in toenemende financiële druk op consumenten en organisaties met een eigen groene energieproductie, ook wel prosumers genoemd.

Negatieve stroomprijzen; uitdagingen, maar zeker ook kansen

De toenemende negatieve stroomprijzen hebben een grote impact op de energiemarkt. Bedrijven die  werken met, of zelfs afhankelijk zijn van, zonne-energie lopen het risico om geld te verliezen tijdens periodes van overaanbod. Zij betalen dan om stroom te leveren aan het net. Tegelijkertijd wordt het publieke netwerk belast met grote fluctuaties in energieaanbod en -vraag. Maar dat biedt kansen; wanneer de stroomprijzen zo ver onder nul komen dat de belasting en transportkosten gecompenseerd worden, kun je namelijk gratis stroom gebruiken of zelfs betaald krijgen voor verbruik. Dit vraagt om een slim systeem dat precies weet wanneer het moet handelen.

Slim energiebeheer met het BACE systeem, installatie en onderhoud door CMS energiesystemen.

Slim energiebeheer met BACE: energiekosten besparen en zelfs geld verdienen door dynamische aanpassing

BACE biedt een geavanceerde oplossing voor deze groeiende uitdagingen. Door Day-ahead marktanalyse, een geautomatiseerde Double-Switch technologie en een focus op flexibiliteit, stelt BACE prosumers in staat om te profiteren van een efficiënter energiebeheer en kosten te minimaliseren.

Slim energiebeheer met Double-Switch  technologie:

Met geautomatiseerde slimme schakeling past BACE je energiebeheer aan op de actuele energieprijzen in twee stappen:

  1. Stoppen met leveren aan het net: Wanneer de stroomprijzen negatief worden, schakelt BACE automatisch de netlevering van uw zonne-energie installatie uit, om te voorkomen dat je geld verliest door het leveren van stroom tegen een negatieve prijs.
  2. Slim verbruik van gratis stroom stimuleren: In bepaalde gevallen, waarbij de stroomprijzen zo diep onder nul zakken dat de totale kosten (na belasting en transportkosten) per kWh negatief zijn, stimuleert BACE het verbruik of opslag van extra energie.

Extra stroomverbruik bij negatieve stroomprijzen

Hier zijn enkele voorbeelden van manieren waarop extra stroom gebruikt kan worden wanneer de stroomprijs negatief is:

  1. Uitbreiding van productie: Verhoog de productie van goederen of materialen tijdens periodes van negatieve stroomprijzen. Dit stelt fabrieken in staat om meer te produceren zonder extra kosten, wat kan resulteren in een grotere voorraad en hogere winstmarges wanneer de stroomprijzen weer stijgen.
  2. Opslag in batterijen: Sla extra stroom op in grote batterijen voor later gebruik op momenten dat de stroomprijs weer positief is. Zie ons Microgrid systeem voor slimme energieopslag en -distributie.
  3. Koeling en airconditioning: Verlaag de temperatuur in gebouwen of faciliteiten door meer energie te gebruiken voor koeling of airconditioning. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens warme periodes wanneer de vraag naar koeling hoog is, waardoor extra stroom efficiënt kan worden gebruikt.
  4. Warmtepompen en boilers: Bij negatieve stroomprijzen kan het extra gebruik van warmtepompen en boilers helpen om energie op te slaan in de vorm van warmte.
  5. Laadpalen: Het opladen van elektrische voertuigen bij negatieve stroomprijzen is ook een manier om extra stroom op te slaan wanneer het gratis (of zelfs betaald) is.
  6. Waterbehandeling en zuiveringsinstallaties: Verhoog de werking van waterbehandelingsinstallaties en zuiveringsinstallaties om meer water te zuiveren of te behandelen tijdens periodes van negatieve stroomprijzen. Dit kan bijdragen aan een efficiënter gebruik van hulpbronnen en een betere waterkwaliteit.

Benieuwd hoe jij gratis stroom kunt inzetten voor jouw organisatie? Wij denken graag met je mee over mogelijke toepassingen.

Voordelen van slim energiebeheer met BACE:

  • Kosten besparen: Voorkom dat je geld betaalt door het leveren van opgewekte energie aan het publieke net door dynamische aanpassing ten tijde van  negatieve stroomprijzen.
  • Geld verdienen: Gebruik extra energie of sla het op in batterijen als de stroomprijzen negatief zijn. Zo krijg je betaald voor je stroomverbruik.

Ontdek de kracht van BACE

Neem nu contact op voor een gratis consult en ontdek hoe BACE je energiebeheer kan optimaliseren en je energiekosten kan reduceren.

Neem de controle over jouw energie