Ontsnap aan de wachtlijst: De Microgrid geeft jouw bedrijfsplannen groen licht met onafhankelijk energiebeheer

Met trots introduceert CMS de Microgrid: een baanbrekende oplossing ontworpen voor bedrijven en organisaties met een grote stroombehoefte. Deze slimme energiecentrale zorgt dat jouw bedrijfsplannen altijd door kunnen gaan, zelfs in tijden waarin het elektriciteitsnet overbelast is. Of je nu wilt uitbreiden, een nieuw project wilt starten, of simpelweg je energie-efficiëntie wilt verbeteren.

De uitdaging: netcongestie

Netcongestie, of netwerkcongestie, treedt op wanneer een elektriciteitsnetwerk te veel elektriciteit moet transporteren, meer dan het veilig en efficiënt aankan. Dit kan gebeuren als de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het netwerk overschrijdt of als er een overaanbod is van opgewekte elektriciteit, bijvoorbeeld van zonne- of windenergie.

Bij netcongestie kunnen er verschillende problemen ontstaan:

 1. Spanningsproblemen: De spanning op het net kan te hoog of te laag worden, wat kan leiden tot beschadiging van apparatuur of inefficiënte werking.
 2. Onbalans in vraag en aanbod: Als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig, of als er niet genoeg capaciteit is om de geproduceerde energie te transporteren, kan dit leiden tot onbalans op het net.
 3. Beperkingen in energieproductie: Producenten van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windparken, kunnen bijvoorbeeld gedwongen worden om hun productie te verminderen om overbelasting van het net te voorkomen.
 4. Uitdagingen voor het energiebeheer: Netbeheerders moeten voortdurend het evenwicht bewaren tussen vraag en aanbod, en netcongestie maakt dit proces complexer.

In de huidige energiemarkt is netcongestie een groeiend probleem. Door de toenemende vraag naar energie en beperkingen in de infrastructuur ervaren veel bedrijven lange wachttijden – soms tot 5 jaar – om hun energiebehoeften te kunnen vervullen. Dit leidt tot vertragingen of zelfs annuleringen van essentiële bedrijfsuitbreidingen en nieuwe projecten. Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf denkt 630kVA nodig te hebben, maar slechts 3x80A aangeboden krijgt. Inmiddels staan er meer dan 6000 bedrijven op de wachtlijst voor afname van stroom (de juiste aansluiting) en 8000 bedrijven voor teruglevering van stroom. Het Nederlandse bedrijfsleven zit hierdoor in grote problemen!

5 jaar wachten op een grootzakelijke aansluiting hoeft niet meer met de Microgrid

De Microgrid is een geavanceerde mini-energiecentrale die zowel groene energie als overtollige stroom van het netwerk efficiënt kan benutten en opslaan. Wanneer jouw operatie meer energie nodig heeft dan het publieke net kan leveren schakelt het systeem naadloos over op eigen opgewekte of opgeslagen energie, waardoor je ongehinderd door kunt gaan met de dagelijkse operaties. Dat betekent dat je zonder een ‘zware’ grootzakelijke aansluiting (waar lange wachtlijsten voor zijn) tóch kunt opereren. Mocht zich in het het publiek stroomnet een stroomstoring voordoen, dan kan de Microgrid zelfstandig verder.

Een Microgrid systeem bestaat uit een eigen energieopwek-, een eigen opslag- en een energiemanagementsysteem (EMS).

Hoe werkt de Microgrid?

 1. Gebruik van Batterijopslag: De kern van de Microgrid is een geavanceerd batterijopslagsysteem. Deze batterijen zijn ontworpen om grote hoeveelheden elektriciteit efficiënt op te slaan voor later gebruik.
 2. Integratie met hernieuwbare energiebronnen: De Microgrid integreert naadloos met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windturbines. Wanneer deze bronnen meer energie produceren dan direct nodig is, kan de Microgrid deze overtollige energie opslaan.
 3. Opslag van overtollige netenergie: Naast het opslaan van elektriciteit van hernieuwbare bronnen, is de Microgrid ook in staat om overtollige elektriciteit van het hoofdnetwerk op te slaan. Tijdens perioden van lage vraag, waarin het hoofdnet een overschot aan elektriciteit heeft, kan de Microgrid deze beschikbare energie opnemen en opslaan in de batterijen.
 4. Levering van elektriciteit wanneer het nodig is: Wanneer de vraag naar energie stijgt, bijvoorbeeld tijdens piekverbruikstijden, levert het systeem elektriciteit vanuit de batterijopslag. Dit garandeert een constante en betrouwbare energievoorziening, onafhankelijk van de productie van de hernieuwbare bronnen of de capaciteit van het hoofdnet.
 5. Verhandelen van elektriciteit op de markt: De Microgrid biedt ook de mogelijkheid om elektriciteit te verhandelen op de energiemarkt. Wanneer de opgeslagen energie in de batterijen het optimale niveau bereikt, en de vraag voor eigen gebruik laag is, kun je besluiten om de overtollige energie te verkopen. Dit kan gebeuren tijdens piekuren wanneer de energieprijzen hoger zijn, wat een aanzienlijke bron van inkomsten kan vormen.

Ervaring van onze klant

“Eindelijk een oplossing in deze onzekere tijd”

“Nogmaals bedankt voor het Microgrid project dit jaar en voor de hulp en ondersteuning tijdens de zeer moeilijke fase van stroomtekorten. Ik was erg blij om jullie expertise en betrouwbaarheid dit jaar in het team te hebben voor ons nieuwbouwproject en als lange termijn partner! Dat maakte veel dingen gemakkelijker voor ons.”

Philipp Schmidt, RS Verwaltung

Bekijk ook; Slim energiebeheer met BACE

Door netcongestie is ook de uitdaging van negatieve stroomprijzen ontstaan. Bedrijven die energie leveren aan het net moeten steeds vaker betalen voor zelf opgewekte energie die ze aan het net leveren. Met BACE is dat verleden tijd en maak je juist gebruik van negatieve stroomprijzen door automatisch aanzetten van extra verbruikers. Dat betekent dat je betaald krijgt voor je stroomverbruik! Benut je opgewekte energie optimaal en bespaar kosten met het geavanceerde BACE Curtailment systeem!

Neem de controle over jouw energie

Neem contact op en ontdek wat de Microgrid voor jou kan betekenen!

Meer informatie over BACE

Veelgestelde Vragen

Hoe wordt de Microgrid geïnstalleerd en onderhouden?

CMS Energiesystemen zorgt voor de volledige installatie en het onderhoud van de Microgrid, met minimale verstoring voor je bedrijf.

Wat gebeurt er met de Microgrid tijdens een stroomstoring?

Tijdens een stroomstoring blijft de Microgrid functioneren door gebruik te maken van de opgeslagen energie, waardoor een continue energievoorziening wordt gegarandeerd.

Zijn er subsidies of financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar voor de Microgrid?

Er zijn subsidies en stimuleringsmaatregelen beschikbaar zijn voor de installatie van de Microgrid. Wij kunnen je hierin adviseren.

Wat is de levensduur van de batterijen in de CMS Microgrid?

De batterijen in de CMS Microgrid zijn ontworpen voor langdurig gebruik. De levensduur varieert tussen de 8 en 10 jaar afhankelijk van verschillende factoren zoals gebruiksfrequentie.

Voor welke soort bedrijven/projecten/organisaties is de Microgrid geschikt?

Microgrids zijn uiterst nuttig in verschillende situaties, vooral waar de aansluiting op het openbare elektriciteitsnet onvoldoende is. Enkele specifieke scenario’s waarin Microgrids een cruciale rol spelen, zijn:

 • Organisaties met een grote energiebehoefte: Wanneer het openbare elektriciteitsnetwerk niet (direct) kan leveren wat een organisatie nodig heeft voor de geplande activiteiten zorgt de Microgrid voor een oplossing voor het tekort aan capaciteit.
 • ‘Off-grid’: In sommige regio’s is aansluiting op het openbare netwerk niet haalbaar vanwege economische problemen of geografische uitdagingen. In deze gevallen worden Microgrids gecreëerd die permanent losstaan van het grotere netwerk (macrogrid) en zelfstandig functioneren (eilandmodus).

Hoe kan ik een Microgrid voor mijn bedrijf aanschaffen?

Neem contact met ons en ontdek of een Microgrid de juiste oplossing is voor jouw situatie. In bepaalde gevallen kan ‘peakshaving’ alleen al voldoende zijn zonder de noodzaak van een Microgrid.

Hoe kan ik een Microgrid voor mijn bedrijf aanschaffen?

Neem contact met ons en ontdek of een Microgrid de juiste oplossing is voor jouw situatie. In bepaalde gevallen kan ‘peakshaving’ alleen al voldoende zijn zonder de noodzaak van een Microgrid.

Contact