Veel bedrijven willen verduurzamen, maar hoe zorg je dat je een passende keuze maakt voor jouw organisatie? Doordat het elektriciteitsnet momenteel enorm onder druk staat, mag te veel opgewekte energie van PV-installaties (z0nnestroominstallaties) vaak niet worden teruggeleverd. Dit was ook het geval bij Frost Service Venlo. De uitdaging was om zoveel mogelijk opgewekte energie direct zelf te verbruiken en niets terug te leveren aan het net. Zou de klant wel terugleveren, dan bestaat de kans dat het bedrijf als boete volledig van het net wordt afgesloten. Hoe pakken we dat aan?

In het geval van Frost Service Venlo zat de oplossing in een dynamische power limit device. Dat houdt in dat de installatie niet meer energie opwekt dan er gebruikt wordt. De power limit begrenst dan de opwek. Dit is belangrijk, omdat er anders te veel energie wordt opgewekt en de zekering eruit klapt. Voor een bedrijf dat etenswaren koelt, is dat natuurlijk een zeer onwenselijke situatie.

Om niet te veel op te wekken hebben we voor deze organisatie een relatief kleine zonnestroominstallatie gerealiseerd. Op basis van ervaringsdata van de organisatie konden we ervoor zorgen dat er een passende hoeveelheid zonnepanelen geplaatst werd.

Naast de dynamische power limit, liggen er ook altijd nog kansen in het optimaliseren van het energieverbruik. Voor een project bij een vergelijkbaar bedrijf in Duitsland gaan we, door de inzet van dynamisch koelen, het direct eigenverbruik extra verhogen. Hierin speelt het verbruiksadvies een hele belangrijke rol. Meer hierover weten?

Bekijk het project hier!