Bij Stal Eikelenhorst in Melderslo zijn we momenteel bezig met een heel mooi project. De manege heeft meerdere investeringen gedaan in PV-installaties voor elektriciteitsopwekking door de zon. De manege voorziet met hun opwekking niet alleen in hun eigen verbruik, maar houden ook nog elektriciteit over.

Op hun locatie kunnen ze nog terugleveren op het elektriciteitsnet en zij doen dat op tijdstippen dat de opbrengst maximaal is. Als de zon fel schijnt, is de energieprijs meestal laag. Op dat moment laden ze hun batterij. Op momenten dat elektriciteit duur is, verkopen ze de eerder opgeslagen energie. Hoe dat zit? Dat leggen we aan je uit…

Optimale teruglevering met een batterij en Time of Use tabel

Stal Eikelenhorst wekt met hun panelen veel meer stroom op dan ze verbruiken. Momenteel is er van alles aan de hand in het energielandschap. Hierdoor kan niet iedereen meer terugleveren op het elektriciteitsnet. Deze eigenaar heeft meer geluk gehad, want hij is precies op tijd geweest. De manege beschikt namelijk over een oudere toestemming voor teruglevering, waar nu maximaal gebruik van wordt gemaakt. Vaak wordt de te veel opgewekte energie gelijk teruggeleverd op het net, maar daar heeft de eigenaar niet voor gekozen.

Deze eigenaar maakt namelijk gebruik van de SMA Commercial battery package. Alle overtallige energie die niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een batterij. Door de tussenkomst van de batterij wordt het pand voorzien van stroom op de momenten dat de zon niet schijnt, máár er is ook een groot ander voordeel. De batterij is namelijk geprogrammeerd met een Time of use besturing. Dat betekent dat de batterij op gezette tijden de stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. Dit is rond 7 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Op deze tijdstippen wordt in Nederland de meeste stroom verbruikt en daarmee is de stroomprijs ook het hoogst. Hiermee kan de eigenaar de eerder opgewekte stroom voor de beste prijs verkopen.

Peak shaving

Het is een prachtig voorbeeld van hoe je een zonnestroominstallatie zo optimaal mogelijk inzet. Het bedrijf is meer dan energieneutraal én maakt dus ook winst op hun opgewekte stroom.

Naast de winst die de batterij oplevert, is er ook een ander groot voordeel. De batterij wordt namelijk ook gebruikt voor peak shaving. Op dagen met felle zonneschijn levert de zonnestroominstallatie meer dan de net-aansluiting verwerken kan. Om te voorkomen dat de zekeringen springen wordt de batterij ingezet. De batterij gaat dan fors laden op momenten van een te hoge energieproductie De piek wordt als het ware afgestopt

Dit is een project waar ons technische én duurzame hart ontzettend hard van gaat kloppen. Er wordt op deze manier ultiem rendement behaald en de techniek zorgt voor een betere wereld. Beter kan niet!

Contactformulier