Eén van de grootste uitdagingen die we met deze klus hadden, was de draagkracht van het dak. Zonnepanelen worden normaal gesproken bevestigd met gebruik van een stenen verzwaring. Omdat dit niet mogelijk was, hebben we onze knappe koppen aan het denken gezet. Een een mechanisch verankerde constructie bleek de uitkomst te zijn. Zo konden de hoge rendement zonnepanelen tóch het dak op.

Na het plaatsen van de panelen wilden we samen met de eigenaar nog een slag maken voor ultiem rendement. De woning is volledig van het gas af; er wordt elektrisch verwarmd en gekookt. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een laadpaal voor elektrisch rijden. Er is dus behoorlijk wat stroom nodig, maar de zon schijnt niet altijd. Door middel van een batterij is optimalisatie van de opgewekte stroom gerealiseerd. De energie die tijdens de zonuren wordt opgewekt en niet wordt verbruikt, wordt opgeslagen in de batterij. Zo wordt de afname van grijze stroom flink gereduceerd. Op de afbeelding is te zien dat door de inzet van de batterij en de opwekking, de afname van grijze stroom op piekmomenten zelfs uitblijft.

Doordat de eigenaar van het woonkasteel zonnepanelen, batterijen, omvormers en een laadpaal heeft afgenomen van eenzelfde leverancier, ontstond er een ecosysteem van kwalitatieve producten die optimaal op elkaar aansluiten. Zo kan de laadpaal met enkel een draai aan een knop uitsluitend laden met stroom die op dat moment opgewekt wordt door de zonnepanelen.

Al met al een compleet plaatje dat boven verwachting presteert met groot rendement op een bijzondere locatie.