Beoordeling 9.1 gebaseerd op 278 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Vragen? Bel: 077 308 1350 of mail: info@cmsenergy.nl

19 December 2015

Fouten bij installatie zonnepanelen

Slide 1

“Fouten bij installatie zonnepanelen”, kopte Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad op 5 december jl.Onderstaande het betreffende artikel en de reactie van CMS Energiesystemen hierop. 
Er gaat nog te veel mis bij de installatie van zonnepanelen in Nederland. Daardoor lopen bezitters van zonnepanelen geld mis, wordt onveilig gewerkt op de daken en ontstaan gevaarlijke situaties met stroom. Dat zeggen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zondagavond in het programma Reporter Radio. 
Volgens de organisaties leveren veel zonnepanelen niet het rendement dat wordt beloofd. Zo houden installateurs te weinig rekening met de schaduw. Ook worden panelen geplaatst op plekken waar dat eigenlijk zinloos is. Vereniging Eigen Huis controleert regelmatig installaties van zonnepanelen bij leden. Bij de controles blijkt dat er veel fouten worden gemaakt. „Heel veel cowboys roepen: ‘U vraagt en wij draaien’ en leggen het hele dak vol”, zegt inspecteur Theo Elferink van Eigen Huis. Ook op het gebied van informatievoorziening is het niet best gesteld. Consumenten betalen meer dan ze willen, bijvoorbeeld omdat zonnepanelen worden aangeboden zonder de installatieprijs te vermelden.
Van de 1000 tot 1500 bedrijven die zonnepalen installeren, hebben er slechts 33 een keurmerk. In tegenstelling tot omringende landen kent Nederland geen verplichting voor installatiebedrijven om een keurmerk of certificaat te hebben. 
Dat moet anders, vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij wil dat alle installateurs in Nederland individueel een certificaat moeten halen. „Er moeten duidelijke eisen komen aan diegene die er op het dak staan”, stelt Combée. „Je moet ook zorgen dat je periodiek controleert dat het werk goed wordt uitgevoerd.” Door het enorme aanbod van installateurs van zonnepanelen kan de consument niet meer bepalen welke informatie klopt en welke niet. Daarom pleit Combée ook voor een standaardofferte voor de aanschaf van zonnepanelen. „Dat voorkomt teleurstellingen later.”
Vorig jaar werden in Nederland 1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. In 2013 waren dat er nog 1,5 miljoen. Halverwege 2013 liep de subsidieregeling voor particulieren af, waardoor de verkoop daalde.

Reactie CMS Energiesystemen op dit artikel, dat in ingekorte vorm door Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad op 9 december 2015 is geplaatst: 
Wij zijn in 2009 in Nederland gestart met zonnepanelen en zijn inmiddels uitgegroeid tot een regionale specialist met meer dan 1.200 gerealiseerde installaties in de regio. Ruim 1.200 installaties die allemaal goed zijn en presteren naar verwachting. Wij behoren dan ook tot het selecte groepje gecertificeerde bedrijven. 
Bij elk adviesgesprek wordt benadrukt dat wij zonnekeur installateur zijn en in elke offerte wordt dit nog eens duidelijk beschreven. Wij hebben een document met “10 tips voor het vergelijken van offertes met zonnepanelen” waarin de certificering ook nog een keer naar voren komt. Wij benadrukken dat kwaliteit en vakkundige montage heel belangrijk zijn: een installatie moet ten slotte zeer lang mee. Wij onderschrijven een verplichting tot certificering dan ook zeer. 
Toch besluit een groot deel van de mensen voor de laagste prijs te kiezen, soms met bedrijven van de andere kant van ons land en zonder certificeringen. Dan gaat het soms om een paar honderd euro op een investering van vele duizenden, ik kan dat bij dit soort investering niet begrijpen. Wat als er een keer een storing is bijvoorbeeld?
Wij adviseren ook af en toe om minder panelen te plaatsen dan de klant wil en soms zelfs om geen panelen te leggen. Dat klinkt misschien vreemd, maar wij willen absoluut een eerlijk advies geven en soms is het nou eenmaal verstandig om niets te doen. 
Wij hebben het aantal concurrenten in een aantal jaren zien vertienvoudigen. Elke week bijna komen we wel weer een nieuw bedrijf tegen dat zich in de zonnepanelen branche begeeft en met grote regelmaat vallen er ook weer af. Soms worden ze niet gehinderd door enige kennis, met alle gevolgen van dien.
Als mensen erop gewezen worden om te letten op een kwaliteitskeur als zonnekeur installateur, allerlei verhalen horen wat er mis kan gaan en vervolgens alleen maar de laagste prijs als criterium nemen, wie kan het dan verweten worden als er van alles en nog wat niet deugt? 
Aan kwaliteit hangt immers toch een prijskaartje en je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. 


CMS Energiesystemen BV
John Wismans
Directeur

Terug naar overzicht